Vilken helg!!

Denna helgen skulle jag ALDRIG vilja uppleva! Jag börjar från början:

Lör 21/3 -09:
Dagen började bra. Vi hade på torsdagen fått hit en liten grävmaskin som Nicke skull gräva lite med under helgen. Vi hade under morgonen fått hem en stooor hög med vedstockar och nyss ätit en god frukost med bullar. Allan var här för att hjälpa Nicke och Gunn hade kört in för att besiktiga bilen i Simrishamn. Nicke och Allan gick ut för att börja arbeta och jag och pojkarna gick oxå ut för att få lite frisk luft. Plötsligt hör jag att grävmaskinen tystnar och Nicke kommer springande. Klockan var 09:50 och de ringde från bilbesiktningen att en ambulans precis hade hämtat Gunn efter att hon trillat ihopa på golvet hos dem. De hade inte kunnat få ur henne något telefonnummer men hon hade uppgett Nickes namn, mest troligen eftersom hon visste att även allan var här. Detta hade besiktningsmännen uppgett till SOS när de larmade och på så viss fått fram våra telefonnummer.

Nicke och Allan slängde sig i bilen och körde in till bilbesiktningen. De hade fortfarande ingen aning om vad som verkligen hänt eller vilket sjukhus de kört till. Väl inne hos dem fick de reda på att hon åkt in till Ystad lasarett. Nicke ringde dit på väg mot Ystad men de hade ännu inte fått in henne, men de visste att hon var på väg. Efter ett tag ringde Nicke och grät jättemycket. Jag blev livrädd! Efter en skallröntgen såg de att hon drabbats av en hjärnblödning. En blödning som var ca 2x5 cm stor på vänster sida. De fick vara nära henne hela tiden och hon hade det jobbigt hela tiden. Hon kunde inte prata men det syntes på henne att hon hade ont. Läget nu var att de behöll henne i Ystad eftersom de inte hade plats i Lund och hon kom inte att bli opererad.

Mina föräldrar kom hem till mig och barnen. Jag var totalt strandsatt och kunde inte ta mig någonstans. Mest av allt ville jag bara vara hos Nicke och stötta honom. Efter lite tänkande bestämde jag mig för att följa med mina föräldrar hem. Då kunde jag förflytta mig med deras bil och de kunde passa barnen.

Vi visste fortfarande inte alls hur dagen kom till att se ut, jag ringde många gånger till Nicke och frågade om något nytt dykt upp. Svaret var hela tiden att de visste ingenting. Hon hade blivit uppflyttad på intensiven till slut och jag kunde inte längre få tag i honom. Vid 14:30 ringer han och frågar var jag är och att han kom för att hämta mig. De hade gjort en ny röntgen och såg att blödningen hade ökat. Nu var allt bråttom! Gunn sövdes och intuberades och kördes med ilfart till Lunds lasarett. Allan hade sagt att vi kunde bli hemma och att han ringde om det var någonting. Då sade läkaren: -Nej, jag tycker att ni ska köra in allihopa. Kan hända att hon inte klarar detta.

Nicke var hos mig vid 15:30 och vi var på lasarettet i Lund vid 16:15 ungefär. Då låg hon fortfarande på operationsbordet och blev tömd på blod från blödningen. Klockan blev ungefär 17:45 då vi mötte sköterskorna och de sa att de var på väg att hämta henne nu. Efter ett tag kom OP-läkaren in till oss och berättade om fallet och hur det såg ut. Gunn kom att ligga nersövd med respirator under den närmsta tiden för att hennes kropp skulle slippa jobba med det och kunna vila istället. Hon var mycket medtagen då hon kom in till OP och kom även att vara väldigt medtagen den första tiden. Eftersom att blödningen satt i vänster sida så var hennes högra sida förlamad och talet var borta. Nu var det oxå lite osäkert om det bara var det som hade blivit skadat eller om mer hade blivit skadat då blödningen hade växt. Risken fanns nämligen att det hade tryckt på andra delar i hjärnan oxå då blödningen ökat trycket i huvudet.

Efter ett tag hade sköterskorna kopplat in alla apparater och vi fick lov att gå in och hälsa på henne, men vi fick bara gå in två åt gången. Jag var livrädd för vad jag skulle möta för syn... Då vi kom in till henne kom mina tårar igen... Där låg hon nerbäddad med en massa slangar i fingrar, armar, bröstkorg, näsa mm. Hon var även intuberad och hade ett bandage runt huvudet. Det var denna människa som dagen innan hade dansat till Så ska det låta och burit runt på sina små barnbarn. Kom hon att dansa igen, kom hon att prata igen? Frågorna var mååånga! Hon var nersövd, men vid några tillfällen väckte de henne ett par sekunder för att se hur hon reagerade och hur alert hon var. Hon var frisk innan olyckan och det talade starkt för henne. Hon vaknade fort då de väckte henne och reagerade genom att titta upp och sträckte sig efter intuberingen som hon ville ha bort. Hon sträckte sig även efter de pipande maskinerna som stod runt om henne. Jag frågade vad reaktionen innebar, om det var en bra reaktion, och hennes reaktion var bra, det var precis så man ville att hon skulle reagera. Lika snabbt var hon nersövd igen.

Nu var det bara väntan som återstod och vi hoppades alla att hon skulle klara detta första och andra dygn med livet i behåll. Fortfarande ingen reaktion på höger sida... Vi åkte hem vid 21:30.

Söndag 22/3 -09
Natten var faktiskt bra. Vi fick sova någotsånär. Jag vaknade en gång och hade svårt att somna om. Vi skulle åka in under eftermiddagen vid 16 tiden då besöksförbudet var förbi. Men redan vid middagstid ringde Nickes syster som åkt in på morgonen med Allan. De hade då kopplat ifrån repiratorn och hon klarade det bra. Hon var nu vaken oxå och hon hade känt igen dem. Hon hade kramat dem så gott hon kunde med sin friska arm och tittat på dem. Nu bestämde vi oss för att försöak komma dit innan försöksförbudet började vid 14 tiden. Vi visste ju inte hur länge hon orkade vara vaken. Vi kastade oss i bilen, köpte alvedon till Alvin som hade feber. Körde till mina föräldrar där barnen fortfarande var sedan gårdagen och lämnade medicinen, sedan bar det av mot Lund igen. Vi hann in så vi fick säga hej till henne ett par minuter innan vi blev utkörda därifrån. Nu fick vi inte lov att vara där på två timmar.

Då vi var till baka fick vi chansen att komma in till henne igen och hon kramade våra händer och tittade på oss så mycket hon orkade. Hon pendlade mellan vakenhet och sömn hela tiden. eftermiddagen fortsatte så. Hon ville pilla bort syrgasslangen och bandaget hela tiden, så vi fick försöka stoppa henne hela tiden. Hon hade oxå fått ett nytt bandage nu som gick ner under hakan så hon inte skulle få av det. Hon hade börjat svullna upp på sin vänstra ansiktshalva, vilket man tydligen gjorde efter en hjärnblödning. Vad vi förstod så var det överskottsblod som var tvunget att ta vägen någonstans, och hon kunde även bli lite blåsvart utav det, men det var inget vi skulle vara rädda för, det kom att försvinna helt. När vi körde hem vid 20 tiden var läget stabilt och vi var nöjda med dagen. Hon hade ju känt igen oss alla! En fråga besvarad.

Måndag 23/3 -09
Vi hade vår sysslor att sköta under dagen. För mig innebar det ett frisörbesök och ett tandläkarbesök. Nicke hade barnen och var iväg för att hämta lite byggställning. Vid 14:30 körde vi till mina föräldrar. De skulle passa pojkarna när vi åkte in till Gunn igen. Idag ville även mor följa med och hälsa på henne. Vi var inne vid 17 tiden och läget var oförändrat. SKÖNT! Då var det ju inte sämre iaf! Vi hälsad på henne och allt verkade vara precis som det var dagen innan. Men det var det inte! Hon rörde sitt högra ben!!! Lyckan är total! I övrigt var det som dagen innan. Ingen reaktion i handen och inget tal. Men hon log och virrade på huvudet så humorn och minnet verkar finnas kvar. Hon hade börjat få näringsdropp och bandaget runt huvudet var borta. Man kunde nu se hur och var hon var uppskuren för operationen. En annan nyhet är att hon ev kommer att förflyttas till Ystad under tisdagen. Beskedet vi fick igår var att hon kom till att bli kvar i Lund ett bra tag och genomgå rehabiliteringen där. Så detta var ett glädjande besked. När vi skulle säga adjö drog hon ner mig till sig så att vi kramades! Sååå skönt! Men vad tänker hon? Vet hon hur hennes tillstånd är? Hur mycket förstår hon utav det? Undrar hon varför vi alla är där eller vet hon? Vi stannade till 19 och allt kändes bra! Ännu en stor framgång under denna dag! Hon rörde sitt högra ben!

Varje kväll har det känt bättre än vad morognen gjort.

Idag är läget oförändrat mot gårdagen och vi hoppas på en förflyttning till Ystad under dagen. Barnen här hemma har fortfarande inte fått hälsa på henne. Vill att hon ska vara lite piggare först, ev att hon oxå kan äta själv och slipper slangar innan. Slangar mm går visserligen att förklara för Anton. Men vi får se hur det blir. De frågar ju efter henne dagligen. Tyvärr har vi inte möjlighet att hälsa på henne under dagen men imorgon åker vi in till henne igen!

Är hemma med barnen idag. Alvin har fortfarande feber som håller sig uppe runt 40 grader. Nu har han varit hyfsat feberfri sedan morgonen och vi håller tummarna att det håller sig så. Men det är en gnällig och klängig 1,5 åring jag har här... Vaknade till ett vitt och blåsigt landskap imorse. Nu har det slutat blåsa och snöa, nu lyser solen med sin fulla kraft istället! SKÖNT! Jag vill ju ha vår!

Så min sammanfattning av helgen är: Var rädda om varandra. Tänk på varandra, prata och umgås med nära och kära, kompisar och familjemedlemmar. Man vet aldrig vad som händer imorgon! Kanske kommer du inte kunna prata själv, eller så är det ditt syskon, förälder eller någon annan nära anhörig som drabbas av något liknande. Livet vi lever hänger i en MYCKET skör tråd och livet kan förändras på en bråkdels sekund!

Vi är evigt tacksamma att Gunn befann sig där hon var! Tänk om hon varit hemma, Allan skulle ju inte kommit hem förrän till kvällen. Tänk om hon suttit i bilen när det hände, då hade kanske både hon och någon annan varit drabbad. I dessa två fallen hade risken varit stor att hon inte alls funnits med oss idag!

CARPE DIEM!

Kommentarer
Postat av: Sara

Vad skönt att höra att hon är på bättringsvägen! Hoppas jag kunnat vara till stöd under helgen - bara babbla på när du behöver det, vännen! kram

2009-03-24 @ 11:06:56
URL: http://sarasscrap.blogg.se/
Postat av: Christina

Vilken jobbig helg men vad skönt att det går på rätt håll. Detta kommer säkert ta lite tid men hon finns kvar. Underbart fint skrivit av dig. Inte minst att man ska ta vara på sina nära och kära. Håller tummarna för att det blir bättre för varje dag.

TÄnker på er

Kram

2009-03-25 @ 11:16:34
URL: http://stinaslillakrypin.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0